Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per optimitzar i adaptar-se a la vostra navegació i preferències, entre altres tasques. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra Política de privadesa.

D'acord Més informació
n° visites: 21588   |    |  Avís legal
HORARIS

de dilluns a divendres
de 8.30h a 20.30h


dissabtes de
8.30h a 13.30h
C/Santa Pau, 38
Figueres (Girona)

Telf. 972 50 05 77
Mob. 606 96 21 75

farmaciallonch@gmail.comALIMENTACIÓ PRIMERA
INFÀNCIA (0-3 ANYS)


A partir del naixement fins als 3 anys els nadons aprenen a mamar, tastar i mastegar, empassar i manipular aliments amb els coberts. A mesura que realitzen aquest aprenentatge, també descobreixen gustos, olors i textures i s’introdueixen a l’alimentació familiar amb l’objectiu d’adoptar uns hàbits alimentaris saludables.
La llet materna és el millor aliment per al nadó, a més a més d’afavorir el vincle afectiu entre la mare i l’infant. Es recomana fer l’alletament matern exclusiu durant els primers 6 mesos de vida i mantenir-lo fins als 2 anys o més conjuntament amb els nous aliments que s’aniran afegint gradualment. La llet materna aporta molts beneficis per al nadó com per exemple la protecció enfront d’infeccions i al·lèrgies o la reducció del risc de mort sobtada. L’alletament, per a la mare, permet ajudar a la recuperació física post-part i redueix el risc de patir càncer de mama i ovari entre d’altres patologies. Tot i així, si per algun motiu no és possible l’alletament matern, hi ha l’opció d’alletar amb llet adaptada a les necessitats essencials del nadó.
Quan s’han d’introduir els primers aliments? A partir dels 6 mesos ja es poden introduir diferents aliments progressivament. És molt important fer-ho de manera lenta i en petites quantitats. Els pediatres són els professionals que us aniran guiant en la introducció dels primers aliments i l’equip de la farmàcia us podrà resoldre qualsevol dubte durant aquest procés i donar-vos el consell adequat per tal que no us sentiu insegurs ni perduts.
Per aconseguir que el procés d’alimentació del nadó sigui tot un èxit cal proporcionar un menjar de qualitat, promoure hàbits higiènics, alimentaris i de comportament adequats, potenciar la varietat d’aliments de temporada, locals i de proximitat i fomentar el descobriment i l’acceptació dels diferents aliments en el nadó.
S’ha de tenir en compte que en els aliments per a lactants i infants no s’hi ha d’afegir sucre, mel o altre tipus d’edulcorants. També cal evitar la sal a l’hora de preparar els àpats dels més petits (no preparar aliments molt salats com verdures en vinagre, conserves, carns salades, embotits o sopes en pols). Els aliments amb gluten es poden oferir a partir dels 6 mesos.
Entre els 6 i els 12 mesos es poden incloure els següents aliments:

· Hortalisses: pastanaga, ceba, carbassa i carbassó, tomàquet o mongeta tendra, entre d’altres.
· Farinacis: pasta, arròs, pa, sèmola de blat de moro, patata i llegums.
· 20-30g de carn al dia o bé 30-40g al dia de peix blanc o blau sense espines o bé 1 unitat d’ou petit al dia.
· Fruites: pera, préssec, poma, mandarina, maduixa, plàtan, síndria o meló, entre d’altres.
· Oli d’oliva verge extra.